fbpx
Scroll naar boven

Over GSB

We helpen je graag op weg!

Welkom bij GSB

Onze tuinspecialisten staan voor je klaar

Wij, Garden Stones & Basics (kortweg GSB), zijn aanbieders van een compleet assortiment tuinmaterialen. We denken in totaaloplossingen, waar een heldere missie aan ten grondslag ligt. Wij willen namelijk van elke tuin een bijzondere plek maken: een plek om van te genieten! En daarbij maakt het niet uit of je groene vingers hebt of niet. Met gedegen tuinadvies en -ontwerp, met goede materialen en met een uitgebreid netwerk van tuinspecialisten en leveranciers staan wij je met raad en daad terzijde. Met maar liefst negentien locaties verspreid over heel Nederland zijn wij het startpunt voor elke tuin.

1

Inspiratie

De eerste stap naar je droomtuin is gezet.

2

Ontwerp

Het ontwerpen van je tuin is een precies klusje.

3

Realisatie

We hebben een team van deskundigen voor je klaar staan.

4

Onderhoud

Wij weten alles over het onderhoud van je tuin.

Inspiratie: het begint bij het begin

Begin je helemaal vanaf het begin, ben je toe aan een restyling of wil je gewoon lekker met je handen in de aarde wroeten? Allemaal goede redenen om eens met een frisse blik op zoek te gaan naar dat wat je aanspreekt. Het voorwerk begint met rondklikken op internet, bladeren in magazines, sfeer proeven en je laten inspireren door allerlei mooie materialen, vormen en kleuren. Het kan goed zijn dat je daarna al iets in je hoofd hebt, maar misschien weet je nog helemaal niet hoe of wat en kun je wel wat inspiratie en ideeën gebruiken.

Ons assortiment bestaat uit heel veel verschillende kleuren, materialen en structuren, zodat je naar hartenlust kunt combineren! Uit ervaring weten we dat iets van een richting toch wel fijn is en daarom hebben we een aantal stijlen voor je samengesteld, die je kunt bekijken op de pagina Ontdek.

onderhoud-(1)

Ontwerp: een goed plan is het halve werk

Een nieuwe tuin ontwerpen vergt veel meet- en denkwerk. Het ontwerpen van je tuin is een heel precies klusje en noodzakelijk om te bepalen welke materialen je in welke hoeveelheid nodig hebt. Maak een plattegrond om te bepalen wat er zoal in je tuin past. Doe dat het liefst met zijn tweeën: rechte lijnen zijn makkelijk op te meten, maar hoeken zijn wat lastiger. Meet de tuin vanuit de gevel. Geef op de plattegrond ook het huis aan met de deuren en de ramen: dat is belangrijk voor de loop- en kijkrichting in de tuin en het zicht vanuit het huis.

Aanleg en onderhoud
Wie legt de tuin aan? Als je de aanleg uit wilt besteden, hou daar dan rekening mee in je budget. Hetzelfde geldt min of meer voor onderhoud. Als je graag in de tuin werkt, is er geen probleem. Is het niet je hobby? Kies dan voor materialen die weinig nodig hebben. Bijvoorbeeld bestrating die je makkelijk schoonmaakt, hout dat niet ieder jaar geschilderd hoeft te worden en planten waar je weinig aan hoeft te doen.

Ligging
Waar is het noorden in de tuin en waar het zuiden? Handig om te weten in verband met de stand van de zon gedurende de dag. Teken daarom ook een pijl richting het noorden op de plattegrond. In de praktijk is het fijn om zowel een zitplek in de zon als in de schaduw te hebben. Teken de terrassen als eerste. Staat buiten eten hoog op je wensenlijst, houd dan rekening met de maten van een flinke eethoek (reken voor de plaats van één stoel één vierkante meter). Het aantal zonuren is ook essentieel voor de plaats van de border(s). Wil je een tuin met uitbundige bloeiers, dan is een plek waar de zon minimaal zes uur per dag schijnt een vereiste.

Denk ook aan:

 • Schuur/tuinhuis/kas
 • Zandbak/speeltoestel
 • Pergola
 • Moestuin
 • Besproeiingsinstallatie
 • Leidingen voor elektra/verlichting
 • (Kunst)gras
 • Vijvers
 • Border(s)/bloembakken
 • Bomen
 • Hagen
 • Paden

Assortiment

Het grootste
assortiment van
Nederland

Magazine

Bekijk hier
ons nieuwe
magazine

Realisatie: tijd om materialen uit te kiezen

Het is zo ver. Je hebt ideeën opgedaan en je hebt een ontwerp in je hoofd of op papier laten zetten. Nu is het moment aangebroken om materialen te kiezen. Welke tuinmaterialen kies je? Denk aan sierbestrating, schuttingen, timmerhout, tuinverblijven, verlichting… Maar, let op! Het is belangrijk dat je goed weet hoe of wat voordat je aan de slag gaat. We geven je graag wat tips mee.

Kies niet te veel verschillende soorten harde materialen in een tuin, dat oogt onrustig.

Gebruik je hout voor vlonders/looppaden in je tuin? Doe dat dan op plekken met veel zonlicht. In de schaduw wordt hout snel glibberig en slaat groen uit.

Plaats houten delen haaks op de looprichting. Zo voorkom je uitglijden.

Fijn grind en split lopen lekkerder dan grof grind. Leg het op anti-worteldoek of gebruik honingraatplaten om het materiaal ‘op te sluiten’.

Wees niet bang om in een kleine tuin grote tuintegels te gebruiken; vaak geven die juist een ruimtelijk effect.

Wees niet bang om in een kleine tuin grote tuintegels te gebruiken; vaak geven die juist een ruimtelijk effect.

Na een natte zomer lijkt het wat overdreven om bij de aanleg van een tuin een besproeingsinstallatie in te graven, maar het scheelt in de toekomst enorm veel werk.

Er zijn buitenkranen die niet meer tegen vorst afgesloten hoeven te worden.

Onderhoud: wat mooi is, moet mooi blijven

Het is dan ook belangrijk dat je je terras onderhoudt door bladeren (bloemblaadjes) weg te halen, zand weg te vegen en je tuintegels regelmatig schoon te maken met warm water of met een van onze onderhoudsproducten. We hebben diverse reinigers in ons assortiment. Hout (tuinverblijven, schuttingen en vlonders) heeft ook onderhoud nodig. Douglashout en composiet hebben relatief weinig nodig. Andere houtsoorten, bijvoorbeeld vuren, moeten wel regelmatig onderhouden worden, dat kan met behulp van een transparante of dekkende beits. We geven je alvast een aantal tips, zodat je op elk moment optimaal geniet van jouw buitenplek!

onderhoud (3)

Vlekken op je terras
Een vlek is snel gemaakt. Dat gaat van gevallen ijsjes, modderresten onder schoenen, vetvlekken door het barbecueën tot verfspatten. Hoe je deze vlekken uit je terras verwijdert, hangt af van het soort tegel. Snel schoonmaken is in ieder geval een must. Een sopje van warm water en natuurzeep kan al veel doen. Daarnaast zijn er diverse reinigingsmiddelen voor verschillende soorten vlekken beschikbaar. Ga niet zelf aan de slag met een huis-tuin-en keukenmiddeltje. Bij fout gebruik beschadig je namelijk het oppervlak van de tegel.

Groene aanslag
Groene aanslag is een grote ergernis. Je denkt misschien dat je dit het best met een hogedrukreiniger verwijdert, maar doe dat niet. Je kunt daarmee het oppervlak van je sierbestrating beschadigen, waardoor de groene aanslag nog hardnekkiger optreedt. Wees voorzichtig met zuurhoudende middelen. Je kunt je bestrating ook afborstelen met warm water en een zachte zeep. Bij twijfel… vraag ons naar het juiste middel. Voor veel vlekken is er een oplossing zonder dat je je tegels beschadigt.

Geniet van je tuin

We willen graag dat jij geniet van je tuin, maar dat gaat (meestal) niet vanzelf. Heb je hulp nodig bij het ontwerp of de aanleg? Heb je vragen over het onderhoud van de materialen in je tuin? Kom langs bij een van onze 19 vestigingen (verspreid over heel Nederland) en we helpen je graag op weg.